Diagnosis diabetes

Tahap glukosa darah normal pada orang yang sihat berkisar antara 3.5-5.3 mmol / l semasa perut kosong; selepas makan, ia meningkat kepada 7 mmol / l. Pada pesakit diabetes, paras ini meningkat melebihi 7 mmol / l semasa perut kosong dan melebihi 10 (kadang-kadang 11) mmol / l pada siang hari.

Penilaian dijalankan seperti berikut:

Bagi pesakit yang mempunyai tanda-tanda diabetes yang tipikal, ujian tunggal adalah mencukupi jika paras gula melebihi 7 mmol / l semasa perut kosong atau 10-11 mmol / l pada siang hari (nilai yang lebih rendah adalah tipikal untuk darah vena, nilai yang lebih tinggi). untuk darah kapilari yang diambil dari jari).
Sekiranya nilai glikemia kurang daripada 5 mmol / l, maka diabetes mellitus dikecualikan.
Sekiranya nilai glikemia adalah dari 5 hingga 7 mmol / l, ujian toleransi glukosa oral dilakukan (kajian tentang keupayaan tubuh untuk memproses glukosa yang telah datang melalui mulut).
Jika tiada tanda-tanda tipikal diabetes, anda perlu menyemak nilai glikemia dalam dua ujian yang diambil pada hari yang berbeza.
Ujian toleransi glukosa (OGT) lisan (oral)
Pesakit minum pada perut kosong larutan glukosa (75 g dalam 200 ml air). Paras gula diukur pada perut kosong, kemudian sejam dan 2 jam selepas mengambil glukosa.

Toleransi glukosa terjejas
Ini adalah penyakit, atau keadaan di mana pesakit tidak dapat memproses semua jumlah gula yang dia makan, tetapi ini belum lagi diabetes. Keadaan ini didiagnosis oleh analisis makmal, tidak ada gejala.

Walau bagaimanapun, kajian glukosa darah memberikan gambaran tentangnya pada masa kajian, berbeza dengan ujian untuk hemoglobin glikosilasi.

Hemoglobin glikosilasi (HbA1c) ialah penunjuk darah biokimia yang mencerminkan purata kandungan gula dalam darah dalam jangka masa yang panjang (sehingga 3 bulan), i.e. semakin tinggi tahap hemoglobin glikosilasi, semakin tinggi glikemia dalam tempoh tiga bulan yang lalu dan, dengan itu, semakin besar risiko untuk mengalami komplikasi diabetes mellitus.

Kepentingan diagnostik ujian ini sangat tinggi: penunjuk ini memungkinkan untuk mengesan diabetes mellitus pada peringkat awal, yang bermaksud bahawa rawatan boleh dimulakan tepat pada masanya. Di samping itu, analisis hemoglobin glikosilasi dijalankan secara berkala untuk menilai keberkesanan terapi diabetes.