bersihkan telinga dengan baik

Kebersihan telinga adalah bahagian penting dalam kehidupan seharian setiap orang. Tetapi tidak semua orang tahu cara membersihkan telinga dengan betul. Mengikut stereotaip biasa, pembersihan telinga dilakukan dengan swab kapas, yang, sebenarnya, jauh dari selamat untuk saluran telinga, kerana ia boleh mencederakannya. Bagaimana untuk membersihkan telinga anda dengan betul tanpa tongkat, kami akan memberitahu anda dalam artikel ini.

Lilin adalah rembesan pelincir yang dihasilkan oleh kelenjar peluh di saluran pendengaran luaran. Kotoran telinga mengandungi enzim dan asid lemak, jadi ia mempunyai ciri antibakteria dan antikulat.

Di samping itu, sulfur melakukan fungsi lain:

menghalang habuk, zarah asing dan air daripada memasuki saluran pendengaran luaran;
menghidratkan epidermis saluran pendengaran luaran;
menyokong fungsi sistem pengaliran bunyi (menguatkan gelombang bunyi yang melalui saluran telinga).
Biasanya, lilin mempunyai konsistensi likat. Sekiranya sulfur cecair muncul di telinga, anda harus berunding dengan pakar otolaryngolog, kerana ia mungkin menunjukkan dermatitis kronik dan kolesterol tinggi dalam darah.

Warna lilin boleh berbeza dari kuning muda hingga coklat gelap. Kemunculan sulfur hitam di telinga boleh menunjukkan kedua-dua penembusan habuk atau kotoran ke dalam telinga, dan perkembangan jangkitan kulat. Lilin dengan kesan darah boleh menjadi tanda gegendang telinga berlubang.

2
Adakah telinga perlu dibersihkan?
Telinga mesti dibersihkan, kerana telinga yang kotor, di mana habuk telah terkumpul, boleh menyebabkan pembentukan palam lilin dan masalah pendengaran. Untuk tidak mencederakan saluran telinga dan tidak membawa jangkitan ke dalamnya, prosedur pembersihan telinga mesti dijalankan dengan teliti dan betul.

3
Bagaimanakah anda boleh membersihkan telinga daripada belerang?
Alat khas untuk membersihkan telinga (pencuci telinga, spatula, kayu) hanya boleh digunakan oleh pakar otolaryngolog. Anda harus mendaftar untuk berunding dengan pakar otolaryngolog jika telinga anda sentiasa sakit, kerana sakit yang berpanjangan di telinga mungkin menunjukkan pengumpulan berlebihan rembesan kelenjar sulfurik, dan kemudian doktor akan membantu anda mengeluarkan plag sulfurik. Jika anda mempunyai simptom seperti kesesakan telinga yang berterusan dan kerak telinga, anda juga harus berjumpa doktor.

Anda boleh membersihkan telinga anda di rumah dengan sabun. Untuk membasuh lilin keluar dari telinga anda, anda perlu mengikuti empat langkah mudah.