Asas pencegahan

Kita tidak boleh hidup tanpa makanan: ia adalah dari makanan bahawa tubuh menerima tenaga untuk pertumbuhan dan pembaharuan sel, fungsi normal semua organ, tetapi ketidaksederhanaan dalam makanan lebih berbahaya daripada kebaikan kepada seseorang. Pada masa ini, slogan itu sangat popular: “Dengan diabetes tidak ada sekatan, hanya ada cara hidup yang betul.” Selaras dengan peraturan ini, cadangan diberikan mengenai pemakanan yang betul bagi pesakit diabetes. Pesakit yang menghidap diabetes tidak perlu mengikuti sebarang diet dengan ketat, tetapi perlu mengikuti peraturan diet rasional yang sihat, yang mana badan kita terdedah. Seseorang yang menghidap diabetes boleh makan apa sahaja, tetapi mereka perlu tahu bagaimana, bila, berapa banyak dan makanan apa yang perlu dimakan untuk mengawal paras gula dalam darah (BC).

Sekatan utama (tetapi bukan larangan) dalam pemakanan dengan diabetes adalah untuk mengurangkan penggunaan makanan dengan kandungan gula yang tinggi (makanan ditapis) dan membentuk diet yang membekalkan tubuh dengan jumlah protein, lemak, karbohidrat dan mikronutrien ( vitamin, mineral, dsb.). ), yang akan mencukupi untuk mengekalkan berat badan normal dan mengimbangi proses metabolik untuk kehidupan yang penuh.

Peraturan asas untuk pemakanan sihat dalam diabetes

Vitamin, unsur mikro dan makro

Fitoterapi

Produk berbahaya

Keperluan tenaga harian

Karbohidrat

Lemak

tupai

Prinsip aktiviti fizikal

Peraturan asas untuk pemakanan sihat dalam diabetes

1. Ia adalah perlu untuk mengira unit butiran (XE), ia juga dipanggil unit konvensional (UE). Ini adalah wajib, terutamanya bagi pesakit diabetes jenis 1 (bergantung kepada insulin).

Anda harus mengira XE dan menulis diet anda. 1 XE ialah 12-15 g karbohidrat yang mudah dihadam. 1 XE meningkatkan SC dengan purata 2 mmol/l (tidak termasuk kesan ubat yang mengandungi gula). Jika anda tahu kesetaraan XE dalam produk, maka diet anda boleh diubah. Adalah dinasihatkan untuk menggantikan XE dengan produk yang setara dari segi kadar penyerapan bahan, yang bergantung pada kandungan serat, serta pada suhu hidangan.

Semua sayur-sayuran, kecuali kentang, boleh diabaikan dalam unit konvensional, manakala selebihnya makanan yang mengandungi karbohidrat mesti dikira.

2. Anda harus meninggalkan hampir sepenuhnya makanan yang mengandungi karbohidrat mudah hadam (mudah). Ini adalah gula-gula, jem, susu pekat, marshmallow, marmalade, halva, kek, jem, dll., serta bubur oat dan semolina, kentang tumbuk.

3. Perlu mengagihkan karbohidrat, lemak, protein secara merata sepanjang hari antara 5-6 hidangan. Adalah lebih baik untuk snek pada buah-buahan.

4. Anda perlu makan lebih banyak serat dan kurang makanan yang ditapis. Sayur digalakkan makan 3 kali sehari.

Untuk memudahkan merancang diet anda, bayangkan pinggan di mana nisbah produk harus seperti berikut: 50% daripada jumlah – sayur-sayuran, 25-30% – karbohidrat (bijirin, roti, kentang), 20-25% – protein (daging, ikan, telur, keju kotej, kekacang). Produk campuran (kacang mengandungi kedua-dua protein dan karbohidrat) adalah lebih besar dalam jumlah.